Nikkel is een geelachtig metaal en chroom is blauwwit van kleur. Vernikkelen en verchromen wordt toegepast voor verfraaiing en corrosiebescherming. Bij sierverchromen wordt altijd eerst een nikkellaag aangebracht. Het chroomlaagje dat hier overheen wordt aangebracht is dun, geeft het product een andere kleur en maakt het aanloopbestendig. Het chroom is wel goed slijtvast.

Voor een goede corrosiebestendigheid moet de nikkellaag het grondmateriaal afsluiten van de omgeving, en dus porie-dicht zijn. Dit betekent dat de laag, afhankelijk van de ondergrond, minimaal 20 µm., en op sommige ondergronden zelfs 40-50 µm. dik moet zijn, om een goede corrosiebestendigheid te kunnen garanderen. Als het materiaal wordt voorverkoperd kan met een dunnere nikkellaag worden volstaan.

Bij duplex vernikkelen wordt eerst een halfglanzende nikkellaag aangebracht en daar overheen een glanzende nikkellaag. Doordat de poriën van de beide lagen niet op elkaar aansluiten en er een verschil in edelheid tussen de lagen bestaat, wordt het systeem extra goed corrosiebestendig. De duplexnikkellaag kan vanzelfsprekend ook weer worden verchroomd.

De nikkellaag kan mathalfglanzend of hoogglanzend worden aangebracht. Na mat of halfglansvernikkelen kan het product weer worden verchroomd. De nikkellaag bepaalt bij sierverchromen de glans. Hoe matter de laag, hoe zachter en ductieler de laag. Als er hoge visuele eisen aan het product worden gesteld, dient het product vóór het vernikkelen en verchromen geslepen en geborsteld of gepolijst te worden. Elke oneffenheid in het grondmateriaal wordt, vooral bij een glanzende nikkellaag, extra benadrukt. Krassen en materiaalstructuur worden door de nikkellaag wel iets opgevuld, echter blijven over het algemeen wel zichtbaar.

Samengevat:

  • Nikkel is geel en chroom blauw
  • Toegepast op alle metalen (staal, messing, koper, aluminium, zamac, rvs)
  • Goede corrosiebestendigheid bij dikkere lagen (vanaf ca. 20 µm.)
  • Extra goede corrosiebestendigheid door duplex vernikkelen
  • Vooraf slijpen/borstelen/polijsten voor een perfect visueel resultaat
  • Mat of glanzend
  • Nikkel geeft verbeterde soldeerbaarheid en een goede lichtreflectie
  • Laagdikten nikkel: 5 tot ca. 50 µm., chroom 0,1 tot 0,5 µm.
chemisch-nikkel