Beitsen en passiveren wordt toegepast op roestvast staal. Het beitsen en het passiveren gebeurt in één behandeling. De belangrijkste componenten in het bad zijn waterstoffluoride en salpeterzuur. Het waterstoffluoride verzorgt de beitsende werking. Hierdoor worden lassen en eventuele gloeihuidresten schoongebeitst. Het salpeterzuur zorgt ervoor dat over het gehele productoppervlak de chroomoxidehuid wordt hersteld. Het oppervlak wordt hierdoor passief en dus noemen we dit deel van het proces “passiveren”. Het chroomoxidelaagje zorgt er eigenlijk voor dat het roestvaste staal roestvast is. Door mechanische bewerkingen en lassen kan dit laagje zijn aangetast en na passiveren is dit dus weer hersteld.

Na het beitsen en passiveren is het bij gelaste producten soms nodig om deze met een stoomcleaner te behandelen, om de losgebeitste lasverkleuring te verwijderen. Na het beitsen en passiveren heeft het RVS product een egaal mat uiterlijk.

Het beits- en passiveer procédé is ingericht op austenitische roestvaststaalsoorten. Ook andere legeringen kunnen worden gepassiveerd, echter hiervoor moeten soms afwijkende samenstellingen worden gebruikt. Niet austenitisch rvs wordt snel aangetast in het standaard beits/passiveerbad en dus dient de legering vooraf bekend te zijn.

Als aan het beits- en passiveerproces hoge visuele eisen worden gesteld, dan moeten speciale maatregelen worden genomen. De producten mogen dan na het proces niet meer met de handen worden aangeraakt. Het gepassiveerde RVS oppervlak is namelijk erg vlekgevoelig. Ook moeten de producten dan per stuk worden verpakt. Wij beschikken bovendien over een speciaal proces dat alleen voor visueel hoogwaardige toepassingen wordt gebruikt.

Samengevat:

  • Toegepast op RVS
  • Schoonbeitsen van lasverkleuring
  • Herstellen van chroomoxidehuid = Passiveren
  • Egaal, mat uiterlijk
  • Type legering belangrijk voor keuze proces
  • Apart proces voor hoge visuele eisen, inclusief per stuk verpakken
n-9249-img1-png