Odin is door Lloyds Register Nederland bevoegd tot het overstempelen van materiaal met een 3.1 of 3.2 certificaat. Herwaarmerken betekent een verhoogde materiaalidentificatie. Op aanvraag verstrekken wij bij uw producten een keuringsdocument en hermerkverklaring. Deze markering is na overstempeling terug te vinden in ieder product dat uit 3.1 of 3.2 materiaal is vervaardigd. Door het hermerken is te traceren uit welke materialen uw product is samengesteld.

Overstempelen of hermerken heeft betrekking op materiaal met een 3.1B of 3.1C certificaat (volgens EN 10204.1991) en materiaal met een 3.1 of 3.2 certificaat (EN 10204:2004). Het hermerken vind plaats conform de G0304 op onze eigen productielocatie.

Wat is overstempelen?
Het markeren van o.a. het heat/chargenummer op afzonderlijke producten en het meeleveren van de bijbehorende keuringsdocumenten met producten afkomstig uit materiaal met een 3.1 of 3.2 certificaat wordt overstempelen of herwaarmerken genoemd.

Bij de productie van staal zal de fabrikant het plaatwerk vrijwel zonder uitzondering voorzien van een 3.1 of 3.2 certificaat. Dit keuringsrapport bevat specifieke informatie over de productie van het plaatwerk. Op het materiaal staan heat/chargenummer en een test/plaatnummer. Tijdens het verwerken van het basismateriaal door een leverancier (bijv. lasersnijden) ontstaan meerdere afzonderlijke producten. De individuele producten zijn niet voorzien van het heat/chargenummer, om dit te kunnen en mogen realiseren is een overstempelbevoegheid vereist. Door de markeringen uit de basisplaat over te stempelen op de individuele producten en ook de bijbehorende documenten mee te leveren is te traceren uit welk materiaal de producten zijn samengesteld.

3.1 Certificaat
Het keuringsrapport overeenkomstig het 3.1 certificaat bevat in ieder geval de volgende informatie:

  • Materiaalkwaliteit
  • Materiaalnorm
  • Charge- en testnummer
  • Mechanische eigenschappen
  • Chemische samenstelling

3.2 Certificaat
Het 3.2 certificaat bevat dezelfde informatie als het 3.1 certificaat. Het verschil ten opzichte van 3.1 is dat er bij 3.2 sprake is van productie en certificering onder toezicht van een onafhankelijke, officiële instantie. Bijv: Lloyd’s Register, Tüv, Germanischer Lloyd, Det Norkse Veritas of het American Bureau of Shipping

lr-bevoegd-fabrikant-nieuw-logo