Elektrolytisch polijsten wordt voornamelijk toegepast op roestvast staal. Technisch is het met een ander proces ook mogelijk om koper en messing elektrolytisch te polijsten, maar dit vindt eigenlijk nauwelijks toepassing. Bij het elektrolytisch polijsten wordt een laagje materiaal opgelost. Hierbij lossen de “pieken” van het materiaaloppervlak sneller op dan de “dalen”, en dus heeft het proces een egaliserende werking. Het oppervlak wordt gladder en gaat glanzen.

Het elektrolytisch polijsten van RVS heeft een aantal belangrijke bijkomende voordelen. Het ijzer in het oppervlak lost veel sneller op dat het nikkel. Hierdoor vindt een verrijking van nikkel in de oppervlaktelaag plaats en wordt het roestvaststaal nog beter corrosiebestendig. Ook worden alle eventuele verontreinigingen uit het oppervlak opgelost en wordt het oppervlak extreem passief.

In vergelijking met een mechanisch gepolijst oppervlak is een elektrolytisch gepolijst oppervlak schoner en passiever. Bij mechanisch polijsten worden bovendien verontreinigingen en ijzerslijpsel het oppervlak ingewreven. BIj elektrolytisch polijsten worden juist alle verontreiniging uit het oppervlak “getrokken”. Het mechanisch gepolijste oppervlak vertoont een grillige en puntige structuur, terwijl het elektrolytisch gepolijste oppervlak een egalere, heuvelachtige structuur. Hierdoor heeft het elektrolytisch gepolijste oppervlak veel betere adhesie-eigenschappen en is er veel minder kans op bacteriëngroei in de poriën.

Aangezien het een elektrolytisch proces betreft moet rekening gehouden worden met onregelmatige stroomverdeling over het product. In hoeken en binnenzijden zal de polijstende werking minder zijn, tenzij hulpkathoden worden ingebouwd. Dit zijn rvs kathoden die op de plaatsen met de laagste stroomdichtheid worden aangebracht, elektrisch geïsoleerd van het product zelf. Hierdoor wordt de anode-kathode afstand op die plaatsen verkleind en het “Kooi van Faraday” effect weggenomen, waardoor het product op die plaatsen wel wordt gepolijst.

Samengevat:

  • Alleen RVS
  • Toplaagje wordt opgelost, oppervlak egaliseert en gaat glanzen
  • Hoger nikkel- en chroomgehalte in de oppervlaktelaag
  • Zeer schoon oppervlak en zeer goed passief
  • Zeer goede adhesie-eigenschappen
  • Kleine kans op bacteriëngroei
  • Sterk verbeterde corrosiebestendigheid
  • Voor een goede werking in scherpe hoeken en binnenzijden is een hulpkathode nodig
elektrolytisch-polijsten22